En
sevdiğim yemeklerden biridir enginar dolması. Lakin, yıllardır Ege’den uzak
olmam sebebiyle genelde konservesini yapar, kışın o şekilde tüketirim.
Temizlemesi biraz zahmetli, ama inanın değer. Temizler temizlemez de hemen
limonlu suya konulması gerekiyor kararmamaları için.
Enginarın sağlığa çok faydası var. Karaciğer
dostu en başta. Ayrıca böbrek ve barsakların düzenli çalışmasını sağlar,
sindirimi kolaylaştırır, kandaki şeker seviyesini ayarlayarak kolesterolü
düşürür, ishali keser, kanı temizler, kalp sağlığı için faydalıdır ve vücuda
dinçlik verir. Bir de anne sütünü artırır enginar yaprağının çayı.
Bizim
oralarda enginarın baklayla birlikte salçalı yemeğini de yaparlar. Ama benim
favorim dolması. Bu arada, enginar dolması deyince, enginarın sadece beyaz iç
kısmı kullanılıyor televizyondaki yemek programlarında ve yemek kitaplarında.
Saraçoğlu hocanın dediği gibi, en güzel yerlerine yani yapraklarına yazık
ediyorlar enginarın.
Neyse, biz gelelim bu nefis yemeğin tarifine.
Malzemeler:
2 tane enginar (yapraklı)
5-6 kaşık pirinç
2 kaşık kıyma
1 tane soğan
Birkaç dal dereotu
Tuz, karabiber
Zeytinyağı
İğne ve iplik
Yapılışı:
Önce enginarların en dış yapraklarını
ayıklayıp yıkayın (midye için kullanılacak), içindeki tüylü kısmı da
temizleyin. Limonlu suya atın. Diğer tarafta da tavada zeytinyağında ince
kıyılmış soğanları kavurun, kıymayı ekleyip kavurmaya devam edin. Yıkanmış
pirinçleri, dereotunu da ekleyin. En son da tuzu ve karabiberi ilave edip tavayı
ocaktan alıp ılımaya bırakın. Enginarların üzerine bıçağın sapıyla sertçe
birkaç kez vurun, yaprakları birbirinden açılsın. Yaprakların aralarına
hazırladığınız içten koyun.
Yıkadığınız en dış yapraklardan birini alıp
içine biraz iç koyun, diğer bir yaprağı da üzerine kapatıp iğneyle dikin veya
bağlayın. Hazırladığınız dolmaları tencereye dizip az suyla çok kısık ateşte
1,5 saat kadar pişirin.
Afiyet olsun.